Hur få stabil ekonomi – seminarium
Markus Myllymäki kommer till Sibbo den 26 januari för att berätta om sina egna erfarenheter och också för att dela med sig av insikter kring personlig ekonomi. Hur ska man göra för att skapa förutsättningar för en stabil personlig ekonomi. Vad lär livet och vad lär Bibeln? Vad ska man undvika och vad ska man prioritera? Finns det några goda råd som kan hjälpa mig att få en bra ekonomi?
Markus Myllymäki, vd för Novafloor Ab, höll ett praktiskt seminarium på Sommarkonferensen i Vasa (2023) om hur man kan få ordning på sin privatekonomi. Han baserade sitt resonemang på bibelns goda råd om förvaltning och instruktioner om hederlighet, skuldhantering, generositet och tillit till Gud.
Markus berättade att han år 2006 var med på en konferens som kristna handelskammaren ordnade i Vasa. Han kom där till insikt om att han inte släppt in Gud i sin ekonomi. Han kom till en punkt då han gav också det området till Gud. Markus överlät alltså sin ekonomiska framtid till Gud. Kort därefter fick han en affärsidé som blev grunden för det företag (Novafloor) som han idag leder. För några år sedan blev han utmanad att ge dubbelt tionde. Efter samtal med sin fru beslöt de att göra just det. Strax innan (ukraina)krigets utbrott brann företaget upp, men det visade sig vara en välsignelse, då försäkringen gav god ersättning och gav tid för den omställning som krävdes. Nu rullar företaget på bra igen.
De insikter han fått genom åren vill han nu dela med sig till andra, speciellt till unga som precis börjat ta ansvar för sin egen ekonomi. Därför besöker han församlingar och håller ekonomiseminarier liknande den han höll på sommarkonferensen. Nu kommer han till Betania i slutet av januari, på samma resa besöker han också Fila Church Helsinki och Betesda Church Raseborg.
Det här ekonomiseminariet hålls i Betania
fredagen den 26 januari 2024 kl 18.30.
Alla intresserade är välkomna med, men särskilt angeläget är seminariet för tonåringar och unga vuxna.
Många av insikterna Markus nu har, önskar han att han haft som tjugoåring. Den som är i den åldern idag har alltså här en chans att få insikterna lite tidigare än han fick dem – och därmed få lite försprång när det gäller sunda ekonomiska principer och praktiska råd.
Här lite kort intro:
God förvaltning och grundläggande principer:
Bibeln talar mycket om god förvaltning – Den som är trogen i smått är också trogen i stort, och den som är ohederlig i smått är också ohederlig i stort. Luk 16:10
Vi uppmanas att undvika skulder – Den rike råder över de fattiga, den som lånar blir långivarens slav. Ords 22.7
Bättre att leva generöst – I allt har jag visat er att man så ska arbeta och ta hand om de svaga och komma ihåg de ord som Herren Jesus själv har sagt: ”Det är saligare att ge än att ta.” Apg 20:35
Öva dig i att lita på Gud – Bekymra er därför inte och fråga inte: Vad ska vi äta? eller: Vad ska vi dricka? eller: Vad ska vi klä oss med? Allt detta söker hedningarna efter, men er himmelske Far vet att ni behöver allt detta. Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också. Matt 6:31.33
Missa inte tiondet! Bär in fullt tionde i förrådshuset så att det finns mat i mitt hus. Pröva mig nu i det här, säger HERREN Sebaot, om jag inte kommer att öppna himlens fönster för er och ösa ut välsignelse över er i rikt mått. Malaki 3:10. Markus underströk att tiondegivandet är en viktig princip i Bibeln. Genom att ge tionde lär vi oss att vara fria från begär till pengar. Vi lär oss att lita på Guds löfte för vår personliga ekonomi. Du ger tiondet till den församlingen där du är med och som ger dig din andliga mat. Av det du får in på kontot ger du tionde till din församling. Allt därutöver kallar vi ”offer”.
Hur lägger vi grunden för en stabil ekonomi som håller hela livet?
Det börjar med budgetering: Ge dina pengar en målsättning varje månad! Ta t.ex. 6 månaders utdrag från bankkontot och skriv in uppgifterna i en tabell – du blir förvånad över hur mycket pengar som går ut, men det klarnar också vart de går. Lägg in tiondet i budgeten. Det finns många ”pengahål” som vi har svårt att upptäcka utan uppföljning. Genom budgetering och uppföljning klarnar det var det går att spara in på utgifter – så att pengar frigörs t.ex. för att betala bort skulder i stället.
Lägg en god grund med 6 steg till ekonomisk frihet – mer om det här i seminariet!